Kako speremo pesticide iz sadja in zelenjave

Operimo pesticide s sadja in zelenjave

Pred časom je Oprah v Oprah showu predstavila možnost odstranjevanja pesticidov s sadja in zelenjave z posebnim sprejem oz. tekočino, v kateri zelenjavo in sadje enostavno operemo. Spreje se sicer da kupiti v kolekcijah nekaterih znanih proizvajalcih naravnih produktov, lahko pa ga naredite tudi sami doma. 

Sprej lahko uporabimo za večino sadja in zelenjave, kot naprimer jabolka, hruške, jagode, paradižnik, brokoli, solata, špinača... Načeloma lahko z njim operete tudi lupinasto sadje, kot so pomaranče ali banane, preden jih olupite.

Formul je več, večinoma dosegajo podobne rezultate, v tokratnem uvodniku pa vam bomo na željo nekaterih bralcev predstavili originalni recept za sprej, ki ga je Oprah tokrat predstavila v svoji oddaji.

Sprej oz tekočino za domačo uporabo naredite tako, da v sledečem razmerju zmešate:

1 kozarec vode

1 kozarec belega alkoholnega kisa

1 čajno žličko soda bikarbone 

20 kapljic ekstrakta iz grenivkinih pečk (v nekaterih receptih to sestavino tudi izpustijo in uporabijo samo zgornje tri)

Vse skupaj zmešajte v večjem kozarcu in prelijete v stekleničko s sprejem, nato sadje enostavno poškropitee z vseh strani, za večje količine sadja pa tekočino vlijete v manjšo plastično posodo in sadje oz zelenjavo enostavno umijete z njo. Pomembno je, da tekočino pustite delovati vsaj 5 do 10 minut, nato pa sadje operite pod tekočo vodo.

 

Raziskave različnih proizvajalcev so pokazale, da je sprej nedvomno učinkovit, vendar je tudi res, da je veliko odvisno od same sestave pesticidov in tudi od vrste sadja. Sprej deluje večinoma na pesticide na površini oz lupini, pesticidi v sredici oz tik pod lupino pa večinoma ostanejo v sadju. 

Kljub vsemu je sprej dobrodošla rešitev, saj so količine pesticidov, ki jih vsako leto najdejo v sadju in zelenjavi, zelo zaskrbljujoče. V jabolkih, paradižniku in jagodah so našli ostanke pesticidov v kar 33% primerih, od tega so pri vsakem našli tudi nekaj vzorcev z močno preseženo dovoljeno vrednostjo. Najhuje je po raziskavah pri solati, saj so ostanke pesticidov odkrili v več kot 50% vzorcih solate.

Trendi so zaskrbljujoči tudi zato, ker število vzorcev, v katerih niso našli ostankov pesticidov, od leta 1999 vztrajno upada. Največji problem pa zaradi vedno večjega števila pesticidov, s tem pa tudi vedno dražjih raziskav, predstavlja zmanjšanje monitoringa v Sloveniji na ostanke pesticidov za 50% v letu 2009. 

Zato verjamemo, da bo poleg kupovanja ekološko pridelanega sadja in zelenjave, ravno pranje sadja in zelenjave v prihodnosti ena izmed alternativnih rešitev, ki jih lahko naredimo za svoje zdravje in zdravje svoje družine.